Valmisosarakentaminen

Talonrakentaminen

Betonielementtiteollisuuden liikevaihto 2008. Betoniteollisuus ry:n tilasto.

Betonielementtejä käytetään kaikentyyppisessä talonrakentamisessa. Ne soveltuvat talojen rakennusmateriaaliksi niin ammattimaiseen kuin omatoimirakentamiseen. Valmiista elementeistä kooten voidaan tehdä omakoti- ja rivitaloja, asuinkerrostaloja, toimisto- ,liike- ja julkisia rakennuksia sekä teollisuuden ja maatalouden halleja.

Betonielementtien osuus on kaikista runkorakenteista noin kolmannes ja julkisivuista noin 15 %.

Runkojärjestelmät ovat vakioituja ja yleisimmät niistä ovat pilarit-palkit-laatat- järjestelmä sekä kantavat seinät-laatat- järjestelmä. Eri rakennustyyppien runkojärjetelmät on esitelty tarkemmin täällä.

Esijännitetty ontelolaatta on edullisin rakenne rakennusten ala-, väli- ja yläpohjissa. Hallimaisiin rakennuksiin soveltuvat harjaTT-laatat, jotka toimivat samalla sekä primääri- että sekundäärirakenteena.

Ison liikekeskuksen rungon asennus elementeistä.

Betonisilla seinäelementeillä voidaan toteuttaa kestäviä ja edullisia julkisivuratkaisuja. Arkkitehti voi valita betonin värin ja pintakäsittelyn erittäin laajasta valikoimasta. Betoniset väliseinät täyttävät ilman lisäeristyksiä niin nykyiset palo- kuin ääniteknisetkin vaatimukset.

Esijännitetyt palkit mahdollistavat normaalilujuuksillakin 50 metrin jännevälit ja pilareilla saavutetaan suuri kantokyky. Korkealujuusbetoneilla kantokykyä voidaan edelleen lisätä.

Rapattu betonielementtitalo

Vuonna 2008 rakennusten rungoista oli betonielementtejä

  • asuinkerrostaloissa 74 %
  • rivitaloissa 22 %
  • toimistorakennuksissa 74 %
  • kaikissa toimitilarakennuksissa yhteensä 46 %
  • teollisuusrakennuksissa 35 %
  • maatalouden rakennuksissa 22 % ja
  • varastorakennuksissa 46 %

 

Liity postituslistalle