Ontelolaatastojen rei’itykset ja varaukset

Elementtihormien käytön lisäännyttyä ontelolaatastojen rei’itykseen on kiinnitettävä enenevästi huomiota. Märkätilojen alueella on kokeiltu useita laatastoratkaisuja. Käytössä on ns. kololaattoja,  märkätilojen alueella voidaan käyttää matalampia ontelolaattoja, paikallavalukaistoja tai massiivitekniikkalaattoja, joissa viemäri- ja vesijohtovedot ovat valmiina. Laaatastojen rei’ityksiä ja varauksia suunniteltaessa tulee ottaa huomioon seuraavaa.

1.    Laataston laattajako tulee valita huolella, jotta laatat voidaan punostaa ja nostaa turvallisesti. Tarvittaessa käytetään kavennettuja laattoja.

2.    Kavennetut laatat tai laattojen kavennetut osuudet eivät saa olla liian pitkiä, jotta ne voidaan nostaa turvallisesti. Laatan katkaisu, ontelolaattakannake ja kapeiden kaistojen teko paikallavaluna voi olla edullisempi ratkaisu.

3.    Hormielementin ympärille on usein parempi suunnitella paikallavalukaistat, kuin yrittää väkisin tehdä aluetta ontelolaatoista.

4.    Nostokannaksia tulee käyttää harkiten. Esim. tehtaalla jätetty nostokannas, sen poisto työmaalla timantilla ja senjälkeen vielä paikallavalu ei ole kustannustehokasta.
 
5.    Kavennettuihin ja erikoislaattoihin on syytä asentaa nostolenkit.

6.    Märkätilojen kololaatan minimipaksuuksia ja rei’tysohjeita tulee noudattaa viemäriputkien varauksia suunniteltaessa.

Laaatastojen rei’itysohjeet löytyvät sivuilta kohdasta Ontelolaatat.