Kylpyhuone-elementit

Suomessa valmistetaan erilaisia elementtejä, joihin on integroitu kylpyhuoneeseen tulevaa talotekniikkaa. Esimerkiksi valmistetaan valmiita laattaelementtejä, jotka sisältävät viemärit, vesijohdot, lattiakaivon ja lattian lämmityskaapelit. Lattian kallistukset voidaan tehdä laattaelementtiin tai kallistukset voidaan tehdä työmaalla pintalaatalla. Tällöin kaivoihin asennetaan korotusrengas.

Lisäksi valmistetaan erilaisia tilaelementtejä, joiden avulla koko kylpyhuone voidaan toimittaa yhtenä elementtinä työmaalle. Elementit voivat sisältää koko kylpyhuoneeseen tulevan talotekniikan, pinnat ja kalusteet. Esimerkiksi laatoitus ja altaat voivat olla valmiiksi asennettuina elementissä. Elementeissä pohjalaatta on yleensä betonia. Seinien ja kattojen toteutustapaan on olemassa erilaisia vaihtoehtoja valmistajakohtaisesti. On olemassa rungoltaan täysin betonirakenteisia tilaelementtejä ja lisäksi tilaelementtejä, joissa seinät ja katto on toteutettu kevytrakenteisena (Kuva 10.3).

Kuva 10.3

Kylpyhuoneiden elementtisuunnittelun tekee valmistajan suunnittelija. Rakennesuunnittelijan tulee toimittaa seuraavat lähtötiedot kylpyhuoneiden elementtisuunnittelua varten:

  • Tasopiirustukset mitoitettuna, sisältäen kuormitukset
  • Rakenneleikkaukset 
  • Rakennedetaljit märkätilojen osalta
  • Reikäpiirustukset