Massiivilaatat

Massiivilaattaelementtejä valmistetaan jännitettyinä ja teräsbetonilaattoina. Teräsbetonisia massiivilaatta-elementtejä käytetään yleisesti porrashuoneissa kerrostaso- ja välitasolaattoina.

Massiivilaattaelementit voidaan tehdä ristiin kantavina, kun yleensä elementtilaatat ovat yhteen suuntaan kantavia. Laattaelementtien paksuus valitaan yleensä käytettävän välipohjan rakennepaksuuden sekä jännevälin ja kuormitusten perusteella. Asuinrakennuksissa, hotelleissa ja muissa rakennuksissa, joissa on ääneneristysvaatimuksia, pitää myös nämä määräykset ottaa huomioon rakennepaksuuksia määritettäessä. Rivitaloissa massiivilaatasta tehtävän välipohjan suositeltava paksuus on vähintään 260mm. Asuinkerrostaloissa välipohjalaatan suositeltava paksuus on vähintään 280mm.

Asuinrakennusten porrashuoneiden laattaelementit liitetään porrashuoneiden seiniin ääntä eristävällä liitoksella. Usein käytetään teräsputkikannatusta, jossa kannatusputket on ympäröity neopreenikaistalla (Kuva 7.16). Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää laattojen kannatukseen tarkoitettuja konsoleita (Kuva 7.17). Laattaelementtien yläpinnan korko valitaan siten, että porrashuoneen lattian valmis pinta ja viereisen huoneen valmis lattiapinta ovat samassa korossa. Massiivilaattaelementtien vakiopaksuuksia ovat 240, 250, 260 ja 280mm.


Kuva  7.16
Kuva 7.17

Laattaelementtien mittasuositus

Laattaelementtien suositeltava maksimileveys on 3m. Suositeltava maksimipituus on 8m. Laattaelementtejä voidaan valmistaa leveämpiä, etenkin jos laatat ovat lyhyempiä. Maksimimitat ovat yleensä tehdaskohtaisia, mutta yleensä toisen sivun tulee olla lyhyempi kuin n. 4m. Suuria laattoja suunniteltaessa laatan paino saattaa nousta kriittiseksi tehtaan ja työmaan asennuskaluston kannalta. Yleinen suositus elementtien maksimipainoksi on 10 tonnia.