2 miljoonaa kuutiota vuodessa

Betonia käytetään maailmassa vuosittain noin 5 miljardia tonnia. Suomessa vuotuinen käyttö on noin 5 miljoonaa m3. Betonia käytetään sekä talonrakentamisessa että infrarakentamisessa. Talonrakentamisessa betonin osuus on runkorakenteista noin 40 % ja julkisivuista noin 15 %.

Betonin käyttö talonrakentamisessa

Laattarakenteena esijännitetty ontelolaatta on edullisin rakenne rakennusten ala-, väli- ja yläpohjissa. Hallimaisiin rakennuksiin soveltuvat harjaTT-laatat, jotka toimivat samalla sekä primääri- että sekundäärirakenteena.

Betonisilla ulkokuorielementeillä voidaan toteuttaa kestäviä ja edullisia julkisivuratkaisuja. Arkkitehti voi valita betonin värin ja pintakäsittelyn erittäin laajasta valikoimasta. Betoniset väliseinät täyttävät ilman lisäeristyksiä niin nykyiset palo- kuin ääniteknisetkin vaatimukset.

Esijännitetyt palkit mahdollistavat normaalilujuuksillakin 50 metrin jännevälit ja pilareilla saavutetaan suuri kantokyky. Korkealujuusbetoneilla kantokykyä voidaan edelleen lisätä.

Kevytsorabetoni- ja betoniharkot soveltuvat hyvin omatoimiseen rakentamiseen, koska harkkojen siirtelyyn ei tarvita isoja nostureita, vaan niitä voi siirrellä ihmisvoimin. Pihakivet ja -laatat ovat päällysteenä pitkäikäisiä.

Valmisbetoniteollisuus tarjoaa suuren valikoiman eri betonilaatuja niin kesä- kuin talvirakentamiseen. Uusin tulokas markkinoilla on itsestään tiivistyvä betoni, joka ei tarvitse valettaessa lainkaan tärytystä.